Oryginalny pomysł na zapiekanego kalafiora i brokuł plus smaczny sos beszamelowy.
składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 brokuł
- 4 łyżek masła
- 4-5 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- tłuszcz od smarowania naczynia
przyrządzanie:
- Kalafior umyć, oczyścić. Gotować przez ok. 5 – 8 minut. Dokładnie odsączyć.
- Identycznie postąpić z brokułem.
- Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając.
- Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
- Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i brokuł i równomiernie polać sosem.
- Posypać tartym serem i gałką.
- Zapiekać przez 35 – 40 minut w tempertaurze ok. 180 stopni.