- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki
- 150 ml białego wina
- 3 żółtka
- natka pietruszki
- sól
- cukier
- gałka muszkatołowa
- ocet lub sok z cytryny
- 10-15 dag tłuszczu
Kalafior oczyścić, opłukać, zalać wodą zakwaszoną octem lub sokiem z cytryny. Osączyć i włożyć do wrzącej wody lekko osolonej z dodatkiem szczypty cukru. Ugotować na półtwardo. Wyjąć, podzielić na części. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z żółtkami. Powoli wlewać wino, dokładnie ubijając masę trzepaczką. Masę połączyć z posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i startą gałką muszkatołową. Kalafior maczać w cieście i od razu nakładać na silnie rozgrzany tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













