Kalafior w aromatycznym sosie z białego wina. Smak nie do podrobienia. Idealny dodatek do obiadu.
składniki:
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 100 ml białego wina
- olej do smażenia
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Kalafior podziel na równe różyczki, włóż do wrzącej wody, posól i gotuj około 7 minut, aż będzie miękki i jędrny. Odcedź, wystudź.
- Do miseczki wsyp mąkę, jajko, wino, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na gładkie ciasto.
- Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, a następnie rozgrzej olej na patelni i gdy będzie bardzo gorący wkładaj po kilka różyczek i smaż, aż się zarumienią.
- Usmażonego kalafiora wyjmij łyżeczką cedzakową. Odsącz z tłuszczu, podawaj do gorących dań.