Kalafior w aromatycznym sosie z białego wina. Smak nie do podrobienia. Idealny dodatek do obiadu.

składniki:
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 100 ml białego wina
- olej do smażenia
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Kalafior podziel na równe różyczki, włóż do wrzącej wody, posól i gotuj około 7 minut, aż będzie miękki i jędrny. Odcedź, wystudź.
- Do miseczki wsyp mąkę, jajko, wino, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na gładkie ciasto.
- Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, a następnie rozgrzej olej na patelni i gdy będzie bardzo gorący wkładaj po kilka różyczek i smaż, aż się zarumienią.
- Usmażonego kalafiora wyjmij łyżeczką cedzakową. Odsącz z tłuszczu, podawaj do gorących dań.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














