Kalafior w panierce przypominający smakiem i wyglądem kotleta schabowego. Podany z prostym sosem marchewkowym. Proste i smaczne danie. Może stanowić również dodatek do dania głównego.
składniki:
- główka kalafiora
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 2 marchewki
- cebula
- 2 łyżki masła
- woda do duszenia warzyw
- przyprawy
przyrządzanie:
- Kalafior podzielić na różyczki
- Gotować w lekko osolonej wodzie 4 minuty
- Po wystudzeniu różyczki przekroić na pół, panierować w jajku i bułce tartej
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto
SOS:
- Marchewkę i cebulę obierz
- Pokrój na drobno, podsmaż na maśle, po chwili dodaj pół szklanki wody
- Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładko
- Idealny do polewania mięsa, warzyw czy ryb