Kalarepki faszerowane – to proste i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim badzo zdrowe danie. Polecam gorąco i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 4 kalarepki
- 3 łyżki masła
- 200 g farszu z bułki
- lub z pieczarek
- sól
- cukier
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Kalarepki opłukać, cienko obrać i odciąć z wierzchu plasterek. Następniewydrążyć, pozostawiając warstwę grubości 6 mm. Wydrążony miąższ drobno posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła i wymieszać z farszem.
Kalarepki napełnić farszem, przykryć odciętymi plasterkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 100 ml wody i piec 20 minut w temperaturze 180 st.C. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła, wlać 100 ml wody. Zagotować, polać kalarepki, doprawić je solą i cukrem. Piec jeszcze 20 minut.