Nie jest to najzdrowsza i najmniej kaloryczna przekąska, ale idealnie pasuje do piwa. Czasem warto pozwolić sobie na odstąpienie od diety!
składniki:
- 500 g mrożonych krążków kalmarów
- pół małej cytryny
- 80 g mąki pszennej
- 100 ml piwa
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta chilli
- 1 jajko
przyrządzanie:
Kalmary rozmrozić przez noc w lodówce, a następnie dobrze odcisnąć je z nadmiaru wody. Skropić je sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i chilli. Dodać piwo i jajko, a następnie zmiksować na gładką masę. Odstawić ciasto do lodówki na 20 minut.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej.
Kalmary obtoczyć w mące pszennej, strząsnąć jej nadmiar, a następnie maczać w cieście piwnym. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, w połowie pieczenia starając się odwrócić krążki na drugą stronę. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy