Chrupiące kalmary mogą stanowić idealną przekąskę. a także być propozycją na obiad. Niestety, z uwagi na to, że są smażone w głębokim tłuszczu nie są zbyt dietetyczne. Jednak raz na jakiś czas można pozwolić sobie na takie szaleństwo!
składniki:
500 g mrożonych kalmarów
pół małej cytryny
80 g mąki pszennej
100 ml piwa
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta chilli
1 jajko
mąka pszenna
przyrządzanie:
- Kalmary rozmrozić przez noc w lodówce. Odcisnąć nadmiar wody. Skropić cytryną.
- Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i chilli. Dodać piwo i jajko, a następnie zmiksować na gładką masę. Odstawić ciasto do lodówki na 20 minut.
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Kalmary obtoczyć w mące pszennej, strząsnąć jej nadmiar, a następnie maczać w cieście.
- Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut
- Po wyjęciu za pomocą cedzakowej łyżki, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.