Chrupiące kalmary mogą stanowić idealną przekąskę. a także być propozycją na obiad. Niestety, z uwagi na to, że są smażone w głębokim tłuszczu nie są zbyt dietetyczne. Jednak raz na jakiś czas można pozwolić sobie na takie szaleństwo!
składniki:
500 g mrożonych kalmarów
pół małej cytryny
80 g mąki pszennej
100 ml piwa
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta chilli
1 jajko
mąka pszenna
przyrządzanie:
- Kalmary rozmrozić przez noc w lodówce. Odcisnąć nadmiar wody. Skropić cytryną.
- Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i chilli. Dodać piwo i jajko, a następnie zmiksować na gładką masę. Odstawić ciasto do lodówki na 20 minut.
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Kalmary obtoczyć w mące pszennej, strząsnąć jej nadmiar, a następnie maczać w cieście.
- Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut
- Po wyjęciu za pomocą cedzakowej łyżki, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















