Idealna kanapka, by dobrze rozpocząć dzień lub go zakończyć. Na śniadanie, kolację czy przekąskę do pracy. Doda ci mocy!
składniki:
- 1 awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- 2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
- pomidor
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
- szczypiorek lub bazylia
- kromki pieczywa
przyrządzanie:
- Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub limonki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na pieczywie “na zakładkę” i rozsmarować nożem jak masło. Ułożyć plasterki jajka oraz pomidora, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posypać szczypiorkiem lub poszarpaną bazylią.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem