Kapuśniaczki to kolejne pyszne i tanie danie do wypróbowania. Ściśle mówiąc - przekąska, którą pokocha cała rodzina. Szybko, tanio i smacznie!
składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka
- 2 żółtka
- pół kostki masła
- pół kilo kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 50 g smalcu
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
Z mleka i drożdży zrób zaczyn, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wymieszaj z pozostałymi składnikami, wyrób z tej pulpy ciasto, ma być gładziutkie i fajnie odchodzić od rąk. Odstaw je jeszcze na chwilę, tak na 10 minutek w ciepłe miejsce
Teraz musisz podzielić je na mniejsze części. Rozwałkować na około 1 cm i na każdą część, na każdy mały kwadracik kłaść przygotowane wcześniej nadzienie, a potem pięknie zwinąć je w rulonik. Będą się piekły około 0 minut, w 200 stopniach.
A FARSZ ZROBISZ TAK :
Kapustę i grzybki gotuj razem do miękkości. Potem odcedź tą miksturę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę posiekać, usmażyć i dodać do kapusty. Wszystko doprawić i ostudzić. Tym sposobem farsz jest gotowy.