Głównym składnikiem kapuśniaku są: poszatkowana kapusta głowiasta, kapusta kiszona, warzywa oraz mięsa takie jak m.in. boczek, żeberka, czy kiełbasa. Zupa znana jest zarówno w kuchni polskiej, jak i słowackiej oraz ukraińskiej. W artykule przepis na tę potrawę z dodatkiem: kapusty kiszonej, żeberek wędzonych, mięsa drobiowego, boczku, kiełbasy, cebuli, marchwi, ziemniaków i przypraw.
Składniki:
- porcja rosołowa
- żeberka wędzone
- kapusta kwaszona
- boczek, kiełbasa, podgardle wędzone – do wyboru
- cebula
- marchew
- liście laurowe
- sól, pieprz, papryka tarta, nać pietruszki, cukier
- ziemniaki
Przygotowanie:
- Na wstępie zaznaczę, że ilość poszczególnych składników zależy od Was!!
- Z porcji rosołowej ugotować wywar. Następnie umyć żeberka i dodać do wywaru. Gotować ok. 15 minut.
- Sprawdzić kwaśność kapusty. Jeżeli jest zbyt kwaśna to około połowy przepłukać wodą. Dodać do gotowanego mięsa.
- Gdy mięso zaczyna mięknąć dodać marchew utartą na grubo, liście laurowe, trochę pieprzu i soli (nie za dużo soli gdyż to spowoduje, że kapusta będzie się dłużej gotować).
- Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do garnka. Cebulę wraz z boczkiem/kiełbasą/podgardlem pokrojone w kostkę podsmażyć dodając do zupy.
- Gdy żeberka będą wystarczająco miękkie, wyjąc z zupy, pokroić i ponownie wrzucić do garnka.
- Przyprawić papryką i dodać trochę cukru.Wedle uznania można zupę zaprawić mąką i dodać czosnek.
- Gdy wszystkie składniki będą już miękkie dodać nać pietruszki.
Życzę smacznego!!
Polecam także inne moje przepisy na: http://greggotuje.blogspot.com/