Masz już gotowy obiad jednak brak Ci surówki? Mam dla Ciebie przepis na surówkę z kapusty oraz jablka. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 1 cebula
- 60 g słoniny
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić na pół, usunąć głąb, opłukać i poszatkować. Zalać wrzątkiem, osolić i gotować 15 minut bez przykrycia i odcedzić. Cebulę obrać i posiekać. Słoninkę opłukać, posiekać, stopić na patelni, dodać cebulę, zrumienić, przełożyć do garnka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę dodać z kapusty do cebuli, doprawić solą i pieprzem, dusić 10 minut, oprószyć mąką, dusić mieszając następne 10 minut i podawać z gotowaną kiełbasą. Tak samo można dusić kapustę z 3 obranymi ze skórki pomidorami zamiast jabłek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













