Do przygotowania kapusty z wieprzowina potrzebujemy kwaszonej kapusty, cebulę, sloninę, karkówkę, boczek, kielbasę oraz przyprawy. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1,5 kg kwaszonej kapusty
- 3 cebule
- 60 g słoniny
- 300 g karkówki
- 300 g boczku
- 300 g kiełbasek
- 1 łyżka mąki
- 1 golonka
- 2 liście laurowe
- pieprz
- kminek
Przygotowanie:
Golonkę opłukać, oczyścić, zalać 1 l wrzątku, dodać liść laurowy i gotować 1 godzinę
Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Słoninę opłukać, posiekać, stopić na patelni, dodać cebulę i zrumienić. Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, kapustę posiekać. Kapustę zalać wywarem z gotowania golonki, dodać cebulę, karkówkę, golonkę i boczek. Dusić 1 godzinę. Kapustę oprószyć mąką, dodać kiełbaski, doprawić pieprzem, kminkiem i ewentualnie sokiem z kapusty. Dusić 10 minut. Mięso wyjąć i pokroić. Podawać z kapustą. Po uduszeniu kapustę można posypać 2 łyżkami tartej bułki i zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st.C.