
Tym przysmakiem zajadano się już w starożytnym Rzymie. W Polsce wciąż jest zbyt mało znany
Zacznijmy od biologii. Karczoch (Cynara scolymus) to warzywo, o łodygach rosnących nawet do dówch metrów. Tylko jego kwiaty są jadalne, i to po obraniu łusek, których spróbowanie grozi zrażeniem sie do karczochów do końca życia.
Karczochy można gotować, piec lub samżyć. Znana jest też tradycja przechowywania ich w oleju lub marynowania.
Karczoch ma jeszcze dwa zastoswoania spożywcze – jest stosowany jako dodatek do herbat. Produkuje się też z niego słynny likier Cynar, który jest rewelacyjnym dodatkiem do (zazwyczaj wytrawnych) drinków.
Zawiera białka, tłuszcze i witaminę C.
Hodowany jest głównie w basenie Morza Śródziemnego, ale także w Chile i na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.
fot. Pipa100/Dreamstime.com
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













