Tym przysmakiem zajadano się już w starożytnym Rzymie. W Polsce wciąż jest zbyt mało znany
Zacznijmy od biologii. Karczoch (Cynara scolymus) to warzywo, o łodygach rosnących nawet do dówch metrów. Tylko jego kwiaty są jadalne, i to po obraniu łusek, których spróbowanie grozi zrażeniem sie do karczochów do końca życia.
Karczochy można gotować, piec lub samżyć. Znana jest też tradycja przechowywania ich w oleju lub marynowania.
Karczoch ma jeszcze dwa zastoswoania spożywcze – jest stosowany jako dodatek do herbat. Produkuje się też z niego słynny likier Cynar, który jest rewelacyjnym dodatkiem do (zazwyczaj wytrawnych) drinków.
Zawiera białka, tłuszcze i witaminę C.
Hodowany jest głównie w basenie Morza Śródziemnego, ale także w Chile i na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.
fot. Pipa100/Dreamstime.com