Karczochy smażone w cieście. Koniecznie wypróbujcie, bo warto popieścić podniebienie tym smakiem.
składniki:
3-4 karczochy
2 cytryny
250 g mąki
1 jajko
sól
woda
100 ml oleju lub oliwy
przyrządzanie:
- Karczochy umyć, odciąć łodygę, pozbawić zewnętrznych liści, przeciąć na pół ścinającą głowę karczocha wraz z kolczastymi zakończeniami. Podzielić na ćwiartki, w przypadku gdy w sercu karczocha są kłujące szpilki wydrążyć je. Kawałki karczochów włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
- Do miski wsypać mąkę, posolić, wbić całe jajko, dolać wody. Wyrobić na gładką masę o konsystencji nieco gęstszej od ciasta naleśnikowego. Do ciasta włożyć ćwiartki karczochów, opanierować i smażyć z każdej strony na rumiano.
Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać na ciepło z ćwiartkami cytryny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















