Karczochy smażone w cieście. Koniecznie wypróbujcie, bo warto popieścić podniebienie tym smakiem.
składniki:
3-4 karczochy
2 cytryny
250 g mąki
1 jajko
sól
woda
100 ml oleju lub oliwy
przyrządzanie:
- Karczochy umyć, odciąć łodygę, pozbawić zewnętrznych liści, przeciąć na pół ścinającą głowę karczocha wraz z kolczastymi zakończeniami. Podzielić na ćwiartki, w przypadku gdy w sercu karczocha są kłujące szpilki wydrążyć je. Kawałki karczochów włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
- Do miski wsypać mąkę, posolić, wbić całe jajko, dolać wody. Wyrobić na gładką masę o konsystencji nieco gęstszej od ciasta naleśnikowego. Do ciasta włożyć ćwiartki karczochów, opanierować i smażyć z każdej strony na rumiano.
Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać na ciepło z ćwiartkami cytryny.