Warto czasami sklepowe wędliny zastąpić domowymi. Jeśli myślicie, że wymaga to wielu godzin pracy - jesteście w błędzie. Karkówka do kanapek z naszego przepisu jest banalna w wykonaniu, soczysta i aromatyczna. O niebo lepsza niż sklepowa pseudo szynka!
składniki:
- ok. 1,5 – 2 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny, sok
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- oregano
przyrządzanie:
- Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy: starty czosnek, miód, pieprz, oliwę z oliwek, sok z cytryny i oregano. Dokładnie wcieramy składniki marynaty w mięso. Dolewamy wino i jeszcze raz nacieramy mięso. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Jeśli możemy warto ją przekręcić w trakcie marynowania.
- Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Podlewamy jeszcze odrobiną wina lub wody. Wierzch posypujemy oregano i wszystko szczelnie przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy d piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175ºC.
- Karkówkę pieczemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny, zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę ok 10–20ºC i dopiekamy 20–30 minut, polewając mięso w trakcie dopiekania powstałym sosem. Kroimy gdy ostygnie. Smacznego!