Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Karkówka pieczona do kanapek

Warto czasami sklepowe wędliny zastąpić domowymi. Jeśli myślicie, że wymaga to wielu godzin pracy - jesteście w błędzie. Karkówka do kanapek z naszego przepisu jest banalna w wykonaniu, soczysta i aromatyczna. O niebo lepsza niż sklepowa pseudo szynka!

316146610_6838c98ac7_b

składniki:

  • ok. 1,5 – 2 kg karkówki
Marynata
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny, sok
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • oregano

przyrządzanie:

  1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy: starty czosnek, miód, pieprz, oliwę z oliwek, sok z cytryny i oregano. Dokładnie wcieramy składniki marynaty w mięso. Dolewamy wino i jeszcze raz nacieramy mięso. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Jeśli możemy warto ją przekręcić w trakcie marynowania.
  2. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Podlewamy jeszcze odrobiną wina lub wody. Wierzch posypujemy oregano i wszystko szczelnie przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy d piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175ºC.
  3. Karkówkę pieczemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny, zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę ok 10–20ºC i dopiekamy 20–30 minut, polewając mięso w trakcie dopiekania powstałym sosem. Kroimy gdy ostygnie. Smacznego!

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : CHLEB MARCHWIOWY >>>