Flan to znany deser z kuchni meksykańskiej czy hiszpańskiej. Zaskakuje aksamitną konsystencją i wyrafinowanym smakiem. Karmel nadaje mu wyjątkowego charakteru. Spróbujecie?
składniki:
- Składniki na karmel: – 180 ml wody – 165 g cukru pudru
- Składniki na krem: – 3 jajka – 3 żółtka – 110 g cukru pudru – 250 ml mleka – 375 ml śmietanki 36%
przyrządzanie:
Najpierw robimy karmel. Cukier puder łączymy z wodą i zaczynamy stopniowo podgrzewać aż cukier całkiem się rozpuści. Teraz wodę z cukrem zagotowujemy i trzymamy na ogniu nie mieszając aż płyn zacznie gęstnieć i zmieni barwę na brązową. Karmel zdejmujemy i rozlewamy do foremek żaroodpornych.
Następnie zabieramy się za masę. Jajka i żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy na gładką masę. W tym samych czasie w garnku mieszamy mleko ze śmietanką i doprowadzamy do wrzenia. Mleko ze śmietanką wlewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy. Masę przelewamy do foremek z karmelem. Foremki układamy w większym naczyniu do pieczenia i wypełniamy wrzątkiem do 3/4 wysokości foremek.
Tak przygotowany flan wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Gdy flan nam wystygnie wkładamy go na noc do lodówki żeby się schłodził. Po wyciągnięciu z lodówki delikatnie odrywamy flan od foremki (pomagamy sobie nożem) i kładziemy na talerzyku do góry nogami, a wtedy ze środka powinien nam się rozlać karmel na boki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem