Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Karmelowy flan

Flan to znany deser z kuchni meksykańskiej czy hiszpańskiej. Zaskakuje aksamitną konsystencją i wyrafinowanym smakiem. Karmel nadaje mu wyjątkowego charakteru. Spróbujecie?

składniki:

  • Składniki na karmel: –  180 ml wody – 165 g cukru pudru
  • Składniki na krem: – 3 jajka – 3 żółtka – 110 g cukru pudru – 250 ml mleka – 375 ml śmietanki 36%

przyrządzanie:

Najpierw robimy karmel. Cukier puder łączymy z wodą i zaczynamy stopniowo podgrzewać aż cukier całkiem się rozpuści. Teraz wodę z cukrem zagotowujemy i trzymamy na ogniu nie mieszając aż płyn zacznie gęstnieć i zmieni barwę na brązową. Karmel zdejmujemy i rozlewamy do foremek żaroodpornych.

Następnie zabieramy się za masę. Jajka i żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy na gładką masę. W tym samych czasie w garnku mieszamy mleko ze śmietanką i doprowadzamy do wrzenia. Mleko ze śmietanką wlewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy. Masę przelewamy do foremek z karmelem. Foremki układamy w większym naczyniu do pieczenia i wypełniamy wrzątkiem do 3/4 wysokości foremek.

Tak przygotowany flan wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Gdy flan nam wystygnie wkładamy go na noc do lodówki żeby się schłodził. Po wyciągnięciu z lodówki delikatnie odrywamy flan od foremki (pomagamy sobie nożem) i kładziemy na talerzyku do góry nogami, a wtedy ze środka powinien nam się rozlać karmel na boki.

 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem