Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Karnawał w klimacie orientu – przekąski, które dodadzą smaku karnawałowej zabawie

Każdy, kto organizuje imprezę karnawałową chce, aby była ona wyjątkowo udana. Przyjęcie na długo pozostanie we wspomnieniach uczestników, jeżeli zaplanujemy spotkanie w klimacie orientu. Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto trzy przepisy na dania, które z pewnością zasmakują waszym karnawałowym gościom.

Jasmeen_Hummus

 

Hummus

Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

Składniki:

  • 2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie (np. cieciorka gotowana marki Jasmeen) 300 g tahiny (np. tahina marki Jasmeen)

  • 370 ml świeżego soku z cytryny

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 60 ml oliwy

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • ostra papryka w proszku

Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami.

Jeżeli zabraknie nam czasu na samodzielne przygotowanie hummusu możemy kupić równie smaczny, gotowy produkt (np. Hummus marki Jasmeen). Po przełożeniu na talerzyk, podobnie jak hummus naszej produkcji tak i ten, przyozdabiamy pietruszką i skraplamy oliwą.

Na następnej stronie kolejny przepis!