Fizzy to przeważnie orzeźwiające koktajle bazujące na słodko-kwaśnym smaku, z dodatkiem bąbęlków. Do ich przygotowania mogą zostać użyte bezalkoholowe napoje gazowane, ale świetnie sprawdzi się szampan bądź prosecco. Pierwsze spisane przepisy na fizz pochodzą z przewodnika Bartender's Guide Jerryego Thomasa z 1887 roku, a najsłynniejszy reprezentant tego gatunku to gin fizz, który stał się wizytówką barów w Nowym Orleanie.
składniki:
Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000001944 StartFragment:0000000591 EndFragment:0000001928
-
40 ml wódki Ketel One
-
20 ml soku z cytryny
-
20 ml domowej grenadyny (sok z granatu, cukier)
-
10 ml białka z kurzego jajka
-
5 ml wody różanej
-
50 ml szampana
przyrządzanie:
Domową grenadynę możemy przyrządzić samodzielnie. Za pomocą wyciskarki do owoców uzyskujemy około 100 ml soku z granatu, który zagęszczamy 100 g białego cukru. Wszystkie składniki koktajlu – poza szampanem – łączymy w szejkerze i wstrząsamy z lodem, aby schodzić napój. Następnie przecedzamy miksturę do schłodzonego kieliszka i uzupełniamy szampanem. Całość możemy ozdobić skórką z cytryny i wisienką koktajlową.