Przepis na karpia w sosie piwnym idealny na wigilię.
Składniki:
- 1,6 kg sprawionego karpia (przekroić wzdłuż na pół)
- 10 dkg piernika
- 2 szklanki ciemnego piwa
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka galaretki porzeczkowej
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 goździki
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka włoszczyznę i przyprawy, wlewamy 1/2 litra wody i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przecedzamy rosół do drugiego garnka. Sparzamy wrzątkiem cytrynę. Połowę cytryny kroimy w plasterki. Wlewamy do rosołu piwo, wrzucamy pokrojony piernik, rodzynki i plastry cytryny. Gotujemy 10 minut. Myjemy karpia i kroimy na 8 kawałków. Wkładamy do sosu, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Wyciskamy sok z drugiej połówki cytryny. Wyjmujemy karpia z sosu i odstawiamy w ciepłe miejsce. Doprawiamy sos solą, pieprzem, galaretką i sokiem z cytryny. Kroimy w kostkę zamrożone masło i rozpuszczamy w sosie.
Układamy karpia na półmisku i polewamy sosem.