Karpatka to deser składający się dwóch warstw ciasta przełożonych kremem wanilinowym. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali: mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajek, wody, proszku do pieczenia, mleka, żółtek, cukru i esencji waniliowej. Na koniec ciasto należy posypać cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 dobrego masła
- 6 jajek
- szklanka wody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem waniliowy:
- 1 litr mleka
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła*
- esencja waniliowa a najlepiej ziarna z połowy laski waniliowej
Przygotowanie:
- Najpierw łączymy masło z wodą w rondelku na wolnym ogniu. Muszą zawrzeć. Po tym zdejmujemy rondelek z palnika i wsypujemy mąkę, ucierając aż powstanie gęsta masa. Na kilka minut odstawiamy ją na bok. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Do gęstej lekko przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia.
- Formę o wymiarach 20 x 28 cm natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną.
- Następnie połowę ciasta wylewamy (dosłownie, bo ciasto będzie dosyć rzadkie) na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy, bez otwierania drzwiczek, około 25-30 minut.
- Po tym czasie uchylamy lekko drzwi piekarnika i czekamy około 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto.
- Na tę samą formę, jak wyżej, wylewamy drugą część ciasta i pieczemy w ten sam sposób.
- Przygotowujemy krem. Najpierw do garnka wlewamy połowę (500 ml) mleka i gotujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą: żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier z druga połową mleka.
- Kiedy mleko zawrze, wlewamy do niego zmiksowaną masę i gotujemy budyń, mieszając. Po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
- Ucieramy masło na puch. Kiedy budyń się ostudzi, powoli, co bardzo ważne, po łyżce łączymy go z utartym masłem cały czas miksując na średnich obrotach. Na samym końcu dodajemy aromat albo pokruszoną ziarenka wanilii.
- Gotowy krem wkładamy do lodówki na 1/2 h.
- Po wystudzeniu ciasta karpatkowego, na jeden placek nakładamy cały krem, a następnie przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!:)
* Krem z oryginalnego przepisu jest bardzo maślany i ciasto nim przekladane- niezwykle sycące. Dlatego tym, którzy nie przepadają za takimi ciężkimi kremami, proponuje zamiast 300 g masła, utrzec 150 g. Krem będzie zdecydowanie lżejszy.