Berlińska zupa ziemniaczana, która pięknie pachnie, syci i niewiele kosztuje.
składniki:
- pół kilo ziemniaków
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 5 szklanek rosołu lub wody
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 łyżka majeranku
- 20 dag wędzonego boczku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju
- Dodaj ziemniaki, smaż chwilę razem
- Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem
- Dodaj umyte i pokrojone pozostałe warzywa
- Gotuj razem około 20 minut, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i zmiksuj
- Boczek pokrój, usmaż na patelni, dodaj do zupy, zagotuj
- Podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki