Berlińska zupa ziemniaczana, która pięknie pachnie, syci i niewiele kosztuje.

składniki:
- pół kilo ziemniaków
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 5 szklanek rosołu lub wody
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 łyżka majeranku
- 20 dag wędzonego boczku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju
- Dodaj ziemniaki, smaż chwilę razem
- Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem
- Dodaj umyte i pokrojone pozostałe warzywa
- Gotuj razem około 20 minut, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i zmiksuj
- Boczek pokrój, usmaż na patelni, dodaj do zupy, zagotuj
- Podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














