Bardzo zdrowa kasza bulgur w towarzystwie warzyw i mięsa.
składniki:
- 1 szklanka kaszy bulgur
- porcja piersi z kurczaka
- 6 pomidorów koktajlowych
- 1 mały ogórek szklarniowy
- 1/2 cukinii
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka nasion słonecznika
- olej lniany
- suszone zioła
- sól i pieprz
- kiełki
przyrządzanie:
- mięso myjemy, kroimy i smażymy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu.
- kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie kroimy na ćwiartki pomidory koktajlowe, dodajemy olej lniany, suszone zioła, sól i pieprz oraz kiełki. Odstawiamy.
- Cukinię podsmażamy na oleju rzepakowym.
- Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.
- Ogórka kroimy w plastry.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Całość mieszamy ze sobą. Doprawiamy świeżymi ziołami.