Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Rozmaite dodatki do zup"
przepis z kuchni: polskiej
Do rosołu używa się kaszka drobna gryczana lub pszenna. Wstawić wody studziennej dobrej, gdy się zagotuje, odlać trochę, żeby miejsca było na kaszę, wsypać soli i w proporcję potrzebnej ilości i wielkości garnka sypać kawałek masła i zostawić, niech się powoli rozklei na bardzo małym ogniu, żeby się nie przypaliła. Kaszka taka gotuje się najwyżej 15 minut, wykłada na talerz osobno, lub od razu kładzie na każdy talerz po trochu. Jeżeli ma być w kostkę krajana; trzeba ją wcześnie ugotować, rozłożyć na półmisku płasko, maczając łyżką w maśle; wystudzić, i wtedy pokrajać w kostkę i wyłożyć w wazę. Tak samo gotuje się kaszka na gęsto podawana do potrawek, z tą różnicą, że na wierzch polewa się masłem; chcąc mieć rzadszą, np. dla chorego, sypie się mniej w proporcję kaszki. Robi się także kaszka zacierana jajkiem, biorąc na kwaterkę kaszki gryczanej jedno jajko rozetrzeć razem z kaszką, ususzyć w piecu i zasypać taką kaszką rosół.