Napój przygotowujemy na bazie India Monsoon Malabar. Jest to indyjska kawa o smaku orzechowo-czekoladowym. Poddawana jest ona procesowi monsunowania, który polega na tym, iż w porze monsunowej jest ona wystawiana na działanie wilgotności i temperatury.
Składniki:
- 10 całych goździków
- 2 kawałki cynamonu
- 0,5 l zimnej wody
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 6,5 dag cukru
- 10 dag zmielonej kawy India Monsoon Malabar
- 1/2 filiżanki ubitej śmietanki
Przygotowanie:
- Goździki, kawałki cynamonu i kawę zaparzyć w domowym ekspresie z filtrem.
- Cukier wsypać do zbiornika w kawiarce i zalać zimną wodą.
- Gotowa kawę można podawać albo na gorąco albo na zimno z lodem.
- Na wierzch nałożyć ubitą śmietankę.