Polecam prosty i szybki przepis kulinarny na keks po królewsku. Przepis sprawdzony i zawsze się udaje!!!
Składniki:
- 250g mąki
- 250 g cukru
- 250g masła
- 4 jaja
- 200 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 50g. smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 120 g obranych migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka goździków
- sól
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej i bułka tarta do formy
- lukier cytrynowy (opakowanie)
- 100 g kandyzowanych owoców do przybrania
Przygotowanie:
Odkładamy łyżkę rodzynków a resztę moczymy w rumie. Migdały prażymy na suchej patelni, tłuczemy goździki i mieszamy z cynamonem.
Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę, mieszamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy bakalie.
Dwie podłużne foremki smarujemy olejem i sypiemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 40 minut w 180C.
Lukier przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy nim wystudzone ciasto.
Wierzch dekorujemy owocami oraz pozostałymi rodzynkami.