Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakował będzie z ugotowanym na sypko ryżem basmati
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 40 minut + 1 godzina marynowania mięsa
liczba porcji: 6
składniki:
8 piersi kurczaka
2 cebule
150 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mielonych migdałów
100 ml oleju
2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka nasion kminku
sól
świeże liście kolendry
zielona papryczka chilli
przyrządzanie:
W dużej misce wymieszac imbir, czosnek i przyprawy oraz migdały. Dodać jogurt i dokladnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatę pokryć opłukane wcześniej i oszuszone piersi z kurczaka (jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki). Odstawić do lodówki na godzinę.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać mięso i smażyć kolejne 5-7 minut. Wlać wodę (ok. 150 ml) i dusić pod przykryciem 25 minut. Dodać liście kolendry i posiekaną zieloną chilli i dusić kolejne 10 minut, mieszając delikatnie raz na jakiś czas.