Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Kilka dań z kartofelka

Patrząc z zewnątrz na niezwykłą popularność ziemniaka w naszym kraju można pomyśleć, że jesteśmy mistrzami w przygotowaniu dań z tego warzywa. Jak jest naprawdę, wie każdy z nas. Niemal wszyscy zdają też sobie sprawę, że niewiele energii potrzeba, by z tych bulw wyczarować coś niezwykłego.

Rozpocznijmy od wariacji na temat dania, które cieszy się sporą popularnością. Przygotujmy PLACKI ZIEMNIACZANE Z SEZAMEM W SOSIE SZCZYPIORKOWYM – ich niezwykłość powinna zaskoczyć domowników. Następne danie to typowo przednówkowy rarytas – ALZACKI PLACEK CEBULOWY może przyrządzić niemal każdy. Równie efektowna, i niezwykła w smaku jest TARTA ZIEMNIACZANA. Nie zapominajmy o zupach. Z wielu polskich przepisów polecimy ZUPĘ CHRZANOWO-ZIEMNIACZANĄ, której niezwykłość osiąga się w bardzo prosty sposób. Najbardziej swojski smak otrzymamy przygotowując ZIEMNIAKI PO CHŁOPSKU – mogą być one niezależnym daniem, jak i dodatkiem do najbardziej wykwintnych potraw, podobnie jak ZIEMNIAKI Z GROSZKIEM, czyli coś z kuchni indyjskiej, co jest w stanie przygotować każda gospodyni. Ostatnie dwa dania to propozycja z południa Europy. Polecamy gorąco greckie KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW I FETY oraz WŁOSKĄ SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ – czyli luksusowy smak południa w zasięgu ręki (i kieszeni) każdego Polaka.