Lubisz robisz domowe przetwory na zimę? Mam dla Ciebie przepis na kiszoną kapustę. Tani i łatwy w przygotowaniu przepis pozwoli cieszyć się Tobie zawsze świeżą i soczystą kapusta, którą możesz wykorzystać zarówno do sałatek jak i zup.
Składniki:
- 10 kg białej kapusty
- 200 g soli
- 10 liści laurowych
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 40 g kminku
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich, nadpsutych liści i zdjąć kilka liści do wyłożenia dna beczki. Główki kapusty przeciąć na pół, usunąć głąby a liście poszatkować i posolić. Dno beczki wyłożyć odłożonymi liśćmi kapusty, a na nich warstwami poszatkowaną kapustę, przesypując kminkiem, liśćmi laurowymi i przekładając jabłkami. Ubijać kapustę, aż na powierzchni ukaże się sól. Nakryć ją talerzem, obciążyć go ciężarkiem lub wyszorowanym, niekruszącym się kamieniem. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni. W kapustę wbić kij, aby umożliwić ulotnienie się gazów zbierających się między warstwami kapusty. Ponownie przykryć kapustę talerzem, obciążyć i przenieść w chłodne miejsce. Po upływie 2 tygodni kapusta jest ukwaszona.