Mają słodki smak, z przebłyskami gorzkiego aromatu. Pasują do duszonych mięs, deserów, a nawet wcinania prosto ze słoika. Kiszone pomarańcze polecają się do testów!
składniki:
- 5 pomarańczy
- 3 łyżki soli morskiej
- 1 laska cynamonu
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- oliwa
przyrządzanie:
- Owoce powinny być dokładnie wymyte, wręcz wyszorowane ponieważ nie pozbywamy się skórki
- Z trzech pomarańczy wyciśnij sok
- Dwa pomarańcze przekrój w następujący sposób: od góry do połowy na krzyż
- Do każdego owocu wsyp po łyżeczce soli, nieco je ściśnij, aby pościły sok
- Do słoika włóż jedną zasypaną solą pomarańczę
- Dolej soku z pozostałych owoców
- Dodaj wszystkie przyprawy
- Na koniec dolej oliwy, tak aby pomarańcz był przykryty
- Polecamy słoik niski, ale szeroki
- Zamknij naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie
- Po tym czasie może być spożyte w ciągu 6 miesięcy