Każdy smakosz włoskiej kuchni doskonale zna ten rarytas! Idealna imprezowa przekąska lub propozycja na zdrową i lekką kolację.
składniki:
- 1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
- 150 g startej na tarce mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
przyrządzanie:
- W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.
- Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.
- Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast!
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem