Mocno czekoladowe ciasto brownie doskonale komponuje się z gałką lodów waniliowych. Wypróbuj sprawdzony przepis na doskonały deser!
składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
- 220 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i ¼ szklanki cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki
- ¼ łyżeczki soli
przyrządzanie:
- 2 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Po tym czasie odstawiamy masę.
- Jajka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie ubijamy.
- Łączymy dwie masy i ubijamy jeszcze przez kilka minut.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i całość stopniowo dodajemy do masy.
- Wszystko przekładamy do foremki.
- 1 czekoladę ścieramy na tace i posypujemy wiórkami masę.
- Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.