składniki:
- 200 g bakłażanu
- 300 g cukinii
- 300 g czerwonej papryki
- 400 g pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
przyrządzanie:
- Bakłażan, cukinię i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć przelać zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę. Rozmaryn opłukać igiełki oberwać od gałązki, posiekać.
- W szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Na tłuszcz wsypać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać bakłażan i cukinię, podsmażyć. Dodać kostki pomidora i rozmaryn, wymieszać doprawić. Dusić około 6 minut. Dodać paprykę, całość dusić jeszcze 6 minut. Można dodać podsmażone plasterki kiełbasy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















