Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kulinarnych inspiracji! Któż z nas nie próbował choć jednej z wielu wersji pasty? Dzisiaj proponujemy klasyczne spaghetti bolognese - sprawdzony sposób dla miłośników makaronów!
składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- dwie spore marchewki
- dwie łyżki ketchupu
- przyprawy: oregano, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
- opakowanie makaronu spaghetti
- ser żółty (posypania)
- listki świeżej bazylii do przystrojenia
przyrządzanie:
Rozgrzej oliwę na patelni
Podsmaż: mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, potarkowaną marchewkę, przyprawy.
Dodaj pomidory i dwie łyżki ketchupu.
Wszystko duś pod przykryciem około 15-20 minut.
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Makaron z sosem podawaj gorące, posypane potarkowanym serem i przyozdobione świeżą bazylią.
Spróbuj też: Makaron z krewetkami i chili
SMACZNEGO!