Pożywne danie, prosto z Italii!
składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- jajko
- bułka tarta
- łyżeczka oregano
- garść liści bazylii
- łyżeczka tymianku
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- cebula
- puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 litra bulionu
- 2 łyżki oliwy
- garść liści bazylii
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Mięso na pulpety wyrób z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Uformuj pulpeciki i obtocz w bułce tartej.
- Cebule podsmaż na oliwie na złoty kolor, dodaj pomidory i duś ok. 5 minut. Podlej bulionem, przypraw. Do wrzącego sosu po kolei wkładaj pulpeciki.
- Delikatnie obracaj je podczas gotowania, żeby się nie rozpadły. Gotuj około 15 minut.