Świetny pomysł na obiad! Zasmakują każdemu, nawet naszym niejadkom.
składniki:
- 2 małe cukinie
- 500 gram mięsa mielonego drobiowego
- ok. 100 g żółtego sera startego na dużych oczkach
- 1 duże jajko
- 2-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
- 1/3 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
przyrządzanie:
Cukinię dokładnie umyć, zetrzeć na tarce dużych oczkach. Posypać solą i odstawić, żeby puściła sok, na około 30 minut. Następnie dokładnie ją odcisnąć i wymieszać z mięsem z kurczaka, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą i żółtym serem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Na rozgrzany olej nakładać uformowane w zwilżonych rękach klopsy, smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy