Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Klopsiki z kurczaka z sosem

Z pozoru skomplikowane, w rzeczywistości dość proste danie, którego smak zaskoczy wszystkich miłośników dań z kurczaka

przepis z kuchni: tajskiej

liczba porcji: 4

składniki:

2 filety z piersi kurczaka (duże, ważące razem nawet do 450 gram)
2 łyżki oleju roślinnego
2 szalotki
½ łodygi selera naciowego
Ząbek czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
jajko
sól, pieprz

sos
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka ziarna sezamowego

przyrządzanie:

Kurczaka pokroić w drobną, 2-centymetrową kostkę. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka w wysokiej temperaturze. Po 3-4 minutach, kiedy kurczak się już zarumieni, wyjąć go łyżką cedzakową.
Do tego samego oleju wrzucić natomiast posiekane: szalotkę, seler i czosnek, Smażyć do tego czasu aż warzywa się zarumienią. Gdy to nastąpi, odcedzić je, przełożyć kurczaka i warzywa do robota kuchennego i bardzo dokładnie zmiksować. Po chwili dodać jasny sos sojowy, sól, pieprz. Następnie dodać jajko (wymieszane białko z żółtkiem) – dodać go tyle, by masa stała się odpowiednio gęsta.
Z masy ulepić kulki wielkości orzechów włoskich. W woku ponownie rozgrzać olej i smażyć przez około 5 minut do zarumienienia.
Z podanych składników przygotować sos.
Podawać z ryżem.