Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Klopsiki z kurczaka z sosem

Z pozoru skomplikowane, w rzeczywistości dość proste danie, którego smak zaskoczy wszystkich miłośników dań z kurczaka

przepis z kuchni: tajskiej

liczba porcji: 4

składniki:

2 filety z piersi kurczaka (duże, ważące razem nawet do 450 gram)
2 łyżki oleju roślinnego
2 szalotki
½ łodygi selera naciowego
Ząbek czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
jajko
sól, pieprz

sos
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka ziarna sezamowego

przyrządzanie:

Kurczaka pokroić w drobną, 2-centymetrową kostkę. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka w wysokiej temperaturze. Po 3-4 minutach, kiedy kurczak się już zarumieni, wyjąć go łyżką cedzakową.
Do tego samego oleju wrzucić natomiast posiekane: szalotkę, seler i czosnek, Smażyć do tego czasu aż warzywa się zarumienią. Gdy to nastąpi, odcedzić je, przełożyć kurczaka i warzywa do robota kuchennego i bardzo dokładnie zmiksować. Po chwili dodać jasny sos sojowy, sól, pieprz. Następnie dodać jajko (wymieszane białko z żółtkiem) – dodać go tyle, by masa stała się odpowiednio gęsta.
Z masy ulepić kulki wielkości orzechów włoskich. W woku ponownie rozgrzać olej i smażyć przez około 5 minut do zarumienienia.
Z podanych składników przygotować sos.
Podawać z ryżem.