Z pozoru skomplikowane, w rzeczywistości dość proste danie, którego smak zaskoczy wszystkich miłośników dań z kurczaka
przepis z kuchni: tajskiej
liczba porcji: 4
składniki:
2 filety z piersi kurczaka (duże, ważące razem nawet do 450 gram)
2 łyżki oleju roślinnego
2 szalotki
½ łodygi selera naciowego
Ząbek czosnku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
jajko
sól, pieprz
sos
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka ziarna sezamowego
przyrządzanie:
Kurczaka pokroić w drobną, 2-centymetrową kostkę. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka w wysokiej temperaturze. Po 3-4 minutach, kiedy kurczak się już zarumieni, wyjąć go łyżką cedzakową.
Do tego samego oleju wrzucić natomiast posiekane: szalotkę, seler i czosnek, Smażyć do tego czasu aż warzywa się zarumienią. Gdy to nastąpi, odcedzić je, przełożyć kurczaka i warzywa do robota kuchennego i bardzo dokładnie zmiksować. Po chwili dodać jasny sos sojowy, sól, pieprz. Następnie dodać jajko (wymieszane białko z żółtkiem) – dodać go tyle, by masa stała się odpowiednio gęsta.
Z masy ulepić kulki wielkości orzechów włoskich. W woku ponownie rozgrzać olej i smażyć przez około 5 minut do zarumienienia.
Z podanych składników przygotować sos.
Podawać z ryżem.