Pyszne klopsiki z dorsza w sosie koperkowym. Idealne na obiad.
składniki:
- 4-5 średniej wielkości filetów z dorsza,
- 1 jajko,
- Sól, pieprz,
- Sok z ½ cytryny
- Małe opakowanie śmietany 18%,
- Pęczek koperku,
- 1 mała cebula,
- 3-4 łyżki mąki ryżowej,
- 2 szklanki wody
przyrządzanie:
Filety z dorsza czyścimy ze skóry, ości i kroimy na kawałki.
Do malaksera wkładamy rybę, jajko i miksujemy około 1 minuty. Taką zmieloną mieszankę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, i mieszamy. Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut .
Do garnka dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pulpety, podlewamy wodą i gotujemy około 10 minut, delikatnie obracając kulki.
Koperek kroimy i dodajemy do pulpetów, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem