
Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Rozmaite dodatki do zup"
przepis z kuchni: polskiej
Wziąść masła młodego lub klarownego łyżkę, uwiercić w donicy, wbić w to masła, cztery żółtka, wiercąc ciągle w jedną stronę, wlać łyżkę pozłoty od rosołu dla kruchości, pianę z tych białek ubić, wymięszać, a dopiero w końcu sypać półkwaterek mąki i to sypiąc ją po trochu jakby potrząsając z lekka wymieszać razem. Trochę rosołu odlać w rondelek i na gotujący, srebrną łyżką kłaść kluski ostrożnie żeby się nie pogniotły i równie ostrożnie wylać w wazę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













