Kluski lane idealne do rosołu jednak w innej zupie sprawdzają się idealnie.
[caption id="attachment_203838" align="aligncenter" width="4096"][/caption]
składniki:
- 2 duże jajka
- 80 g mąki pszennej
- szczypta soli
przyrządzanie:
Jajka wbij do kubka, rozbełtaj. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać łyżkę wody.
Zagotuj rosół albo osoloną wodę lub mleko (w zależności od przeznaczenia klusek) i cienką strugą wlewaj ciasto. Świetnie sprawdza się patent z woreczkiem foliowym – do kubka włóż woreczek, przymocuj go gumką recepturką i wlej do niego ciasto. Zawiąż woreczek, odetnij róg i delikatnie wyciskaj zawartość do garnka.
Za pomocą łyżki odgarniaj wypływające na powierzchnię kluski.