Kolejny przepis kulinarny na wyśmienite kluski w zalewie śmietanowej. Sprawdź jakie składniki są niezbędne do przygotowanie tej potrawy.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 12 %
- sól
- masło do posmarowania formy
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Jajka umyć, wbić do miski, wlać śmietankę, osolić i ubić masę trzepaczką.
- Foremkę wysmarować masłem i wlać masę. Wstawić foremkę do większego od niej naczynia z wodą. Oba naczynia przykryć formą aluminiową i gotować pod przykryciem 25 minut.
- Sprawdzić widelcem, czy masa ugotowała się. Jeżeli wbity w nią widelec po wyjęciu jest suchy, to masa jest ugotowana.
- Ugotowaną masę wyłożyć na deskę do krojenia, ostudzić i pokroić w dużą kostkę lub romby. Kluski royal podawać do rosołu lub bulionu.
- Zamiast ze śmietanką, jajka można ubić ze 100 ml mleka.
- Do masy można dodać 2 łyżki utartego sera twardego, np. parmezanu
- Do masy można dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego – kluski będą czerwone
- Do masy można dodać 1 łyżkę ugotowanego, odciśniętego z wody i zmiksowanego szpinaku – kluski będą zielone