Kluski śląskie to danie, które przygotujesz szybko i tanim kosztem. Jako dodatek do obiadu i konsumpcji solo!
składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
sól
Okrasa:
100 g tłustego surowego wędzonego boczku
1 cebula
przyrządzanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie zgniatamy tak, by nie pozostały w nich grudki. Przekładamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz sól i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Na oprószonej pszenną mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki, z których odkrajamy kluski, formujemy je dłonią, spłaszczając i robiąc w każdej kciukiem wgłębienie. Na patelnię dodajemy pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się nieco tłuszczu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, całość lekko rumienimy. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (do wypłynięcia), odcedzamy, polewamy wytopionym tłuszczem z boczkiem i cebulą, podajemy.