Proste i pyszne danie z ziemniaków i kapusty.
składniki:
- 2 kg ziemniaków
- jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 20 dag boczku
- cebula
- sól
- 70 dag kapusty kiszonej
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mielona ostra papryka
- olej
przyrządzanie:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij połowę soku.
- Do startych ziemniaków dodaj jajko i mąkę, wymieszaj.
- W garnku ugotuj osoloną wodę. Uformuj kluski łyżką i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odcedź.
- Na patelni przesmaż boczek z cebulką i dodaj do klusek. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju, podsmaż cebulkę, dodaj kapustę, ziele, listek i trochę papryki.
- Przesmaż jeszcze chwilę, podlej odrobiną wody i duś około pół godziny. Podawaj z kluskami.