Proste i pyszne danie z ziemniaków i kapusty.

składniki: 
- 2 kg ziemniaków
 - jajko
 - 3/4 szklanki mąki
 - 20 dag boczku
 - cebula
 - sól
 
- 70 dag kapusty kiszonej
 - cebula
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - mielona ostra papryka
 - olej
 
przyrządzanie:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij połowę soku.
 - Do startych ziemniaków dodaj jajko i mąkę, wymieszaj.
 - W garnku ugotuj osoloną wodę. Uformuj kluski łyżką i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odcedź.
 - Na patelni przesmaż boczek z cebulką i dodaj do klusek. Wymieszaj.
 - Na patelni rozgrzej trochę oleju, podsmaż cebulkę, dodaj kapustę, ziele, listek i trochę papryki.
 - Przesmaż jeszcze chwilę, podlej odrobiną wody i duś około pół godziny. Podawaj z kluskami.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














