Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kluski ziołowe z indyka

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 200 g śmietany
  • 500 g piersi indyka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • trochę startej gałki muszkatołowej
  • 50 g pietruszki
  • 3 gałązki estragonu
  • 1 pęczek trybuli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki

Sos:

  • 125 ml białego wina
  • 125 g crème fraîche
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 100 g ubitej śmietany

Chleb tostowy obkroić i miękisz namoczyć w śmietanie. Umyć mięso z indyka, osączyć i pokroić w cienkie paski. Lekko posolić i włożyć do zamrażalnika na ok. 10 minut. Mięso wyrobić mikserem na jednolitą masę z jajkiem i odciśniętym chlebem tostowym. Farsz przetrzeć łopatką przez sito i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Umyć pietruszkę, estragon i trybulę, osączyć, listki drobno posiekać. Szczypiorek również posiekać i razem z ziołami dodać do farszu. Wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. ½ godziny, aż do dalszego jego przerabiania.  Zagotować 1 l wody. Obrać cebulę, przekroić na pół i naszpikować ją listkiem laurowym i goździkami. Włożyć razem z 1 łyżeczką soli do wrzątku. Całość gotować ok. 5 minut. Z drobiowego farszu formować kluski i wrzucić je na wrzątek. Gotować 10-12 minut od zagotowania ponownego. Na sos przecedzić ok. ½ l wrzątku i razem z białym winem odparować do 2/3. żółtko rozkłócić, a masło pokroić w drobne kawałki. Crème fraîche wymieszać z odparowanym wywarem, żółtkiem i cząstkami masła. Sosu nie należy już gotować. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Dodać ubitą śmietanę. Kluski podawać z sosem.