Malutkie i bardzo pyszne knedelki mięsne, które pasują do każdej zupy. Zamiast mięsna można użyć zmielonej ryby.
składniki:
- około 400 g mięsa jakie lubisz
- czerstwa bułka lub kromka chleba
- cebula
- czosnek
- przyprawy: sól, pieprz, suszona papryka, majeranek
- jajo
- bułka tarta do obtoczenia
przyrządzanie:
Bułkę lub chleb namoczyć w mleku. Mleko dokładnie umyć i przemielić w maszynce do mielenia mięsa, najlepiej dwukrotnie jak się da.
Do mięsa dodać wszystkie składniki zawarte w przepisie, nie zapomnij o bułce moczonej w mleku, dorzuć nieco posiekanej zieleniny. Wymieszaj wszystko razem i uformuj z ciasta małe kuleczki.
Dosyp nieco bułki tartej lub wysyp ją na talerz i obtaczaj w niej kuleczki.
W większym garnuszku zagotuj wodę, dodaj sól według uznania. Do gotującej się wody wrzucaj kuleczki i gotuj przez chwilę.
Już są gotowe jako dodatek do niemal każdej zupy.