Genialne pyzy z bryndzą i żurawiną. Górski smak bardzo sycącego dania.
składniki:
- 1 kg kartofli, 2 jaja, 1/2 kg mąki, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki mleka, 400 g bryndzy, sól, nieco oleju
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie nieco ostudzić, przyrządzić z nich puree, ucierając z masłem i mlekiem. Po kolejnych 10 minutach, dodać jaja i mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto aż stanie się gładkie.
Dłońmi oprószonymu mąką formować nieduże placuszki o grubości ok. 1 cm. Na środek nakładać 1/2 łyżeczki bryndzy i zalepiać do środka, tocząc kulki.
Następnie gotować je kilka minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju do momentu, gdy wypłyną. Delikatnie wybieramy z garnka łyżką cedzakową.