Bardzo sycące knedle ziemniaczane
składniki:
- 800 g ziemniaków
- sól
- 100 g maki
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 200 g pikantnie doprawionej cielęciny
- świeże zioła
- 200 g startego ementalera
- sałata
- bazylia
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, 200 g zetrzeć. Resztę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Puree przestudzić, wymieszać ze startymi ziemniakami.
- Dodać przesiana mąkę i żółtka, wyrobić. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Cielęcinę wymieszać z posiekanymi ziołami. z ziemniaczanego ciasta przygotować placuszki, na każdy wyłożyć porcję mięsa, uformować kulki. Knedle włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować od ponownego zawrzenia ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, położyć na żaroodpornym talerzu, posypać serem. Zapiekać 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Polać bułką tara usmażona ma maśle.