
Niezwykle delikatne, z wierzchu chrupiące, a mimo wszystko rozpływające się w ustach ciasteczka, nie tylko dla miłośników smaku kokosów.
czas: 10 minut + 15 minut pieczenia
liczba porcji: 5
składniki:
250 wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru
100 g masła
3 - 4 łyżki mleka
2 białka
przyrządzanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i chwilę podgrzewać mieszając, aby rozpuścił się cukier. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Nieco ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą kokosową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać łyżką niewielkie porcje, starając się nadawać im formę kul. Pomiędzy poszczególnymi porcjami należy pozostawić sporo miejsca, bo ciastka rozpływają się w trakcie pieczenia. Piec ok. 15 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180 stopni. Aby ciastka nie zrobiły się zupełnie płaskie, można w czasie pieczenia formować je łyżką. Gdy są już złote wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia (są wtedy jeszcze miękkie, twardnieją gdy stygną).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













