Ciepłe, domowe kokosowe chai latte. Bez zbędnych dodatków. Zachęcamy do wypróbowania. Można się szybko uzależnić.
składniki:
Herbata chai
- 2 szklanki wody
- 3 czarne torebki herbaty
- 2 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 2 ziarna kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki miodu
Chai Latte
- 125 ml (1/2 szklanki) herbaty Chai
- 175 ml (3/4 szklanki) mleka kokosowego
- miód do smaku
przyrządzanie:
-
W dużym rondlu zagotować wodę, goździki, cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz i wszystkie przyprawy, ciągle mieszając, aby wszystko się rozpuściło. Gotuj około 5 minut.
-
Po tym czasie dodaj torebki z herbatą, wanilię i słodzik i pozostaw do zaparzenia przez 15 minut.
-
Przecedź gotowy wywar przez sitko. Taki napar możesz przechowywać w lodówce do tygodnia. To baza wszelkiego rodzaju napojów typu Chai Latte.
-
Aby przygotować kokosową Chai Latte: przygotuj mleko kokosowe i 1/2 szklanki herbaty Chai, podgrzej i ubijaj, aż powstanie pianka. Przelej do wysokiej szklanki i posyp cynamonem. Możesz dosłodzić do smaku.