Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Kokosowe krewetki w kolendrze i soku z limonki

Mimo długiej listy składników, przepis jest wyjątkowo prosty. A smak, który otrzymamy będzie nam się śnił przez jeszcze kilka długich tygodni...

przepis z kuchni: tajskiej

czas: 25 minut + czas na marynowanie

liczba porcji: 2

składniki:
600 dkg krewetek
3 ząbki czosnku
100 gram kolendry (ziaren roztłuczonych w moździerzu)
sól
pieprz
czerwona sypka słodka papryka
4 łyżki oleju, najlepiej kokosowego
2 łyżeczki cukru
łyżka sosu rybnego
100 ml mleka kokosowego
150 ml jogurtu naturalnego
50 ml soku z limonki
2 małe czerwone cebule (najlepiej szalotki)
zielone chili

przyrządzanie:

Krewetki obrać i opłukać. Jogurt, cukier, kolendrę, mleko kokosowe, słodką paprykę i sok z limonki wymieszać, delikatnie przyprawić pieprzem i solą. W powstałej masie marynować krewetki – najlepiej przez 3 godziny, nie mniej jednak niż przez 30 minut.
Czosnek posiekać drobno, wymieszać z pół łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu.
W woku rozgrzać olej, wrzucić masę czosnkowo- przyprawową, po chwili dodać posiekaną w piórka cebulę i drobno pokrojone chili. Po chwili dodajemy krewetki z masą i polewamy sosem rybnym. Gotujemy na dość intensywnym ogniu przez 10-15 minut. Podawać z ryżem.

uwagi:
Można posypać przed podaniem listkami świeżej kolendry. Estetyczniej krewetki będą wyglądały bez sosu, ale wtedy smak będzie o wiele uboższy...