Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Kokosowe krewetki w kolendrze i soku z limonki

Mimo długiej listy składników, przepis jest wyjątkowo prosty. A smak, który otrzymamy będzie nam się śnił przez jeszcze kilka długich tygodni...

przepis z kuchni: tajskiej

czas: 25 minut + czas na marynowanie

liczba porcji: 2

składniki:
600 dkg krewetek
3 ząbki czosnku
100 gram kolendry (ziaren roztłuczonych w moździerzu)
sól
pieprz
czerwona sypka słodka papryka
4 łyżki oleju, najlepiej kokosowego
2 łyżeczki cukru
łyżka sosu rybnego
100 ml mleka kokosowego
150 ml jogurtu naturalnego
50 ml soku z limonki
2 małe czerwone cebule (najlepiej szalotki)
zielone chili

przyrządzanie:

Krewetki obrać i opłukać. Jogurt, cukier, kolendrę, mleko kokosowe, słodką paprykę i sok z limonki wymieszać, delikatnie przyprawić pieprzem i solą. W powstałej masie marynować krewetki – najlepiej przez 3 godziny, nie mniej jednak niż przez 30 minut.
Czosnek posiekać drobno, wymieszać z pół łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu.
W woku rozgrzać olej, wrzucić masę czosnkowo- przyprawową, po chwili dodać posiekaną w piórka cebulę i drobno pokrojone chili. Po chwili dodajemy krewetki z masą i polewamy sosem rybnym. Gotujemy na dość intensywnym ogniu przez 10-15 minut. Podawać z ryżem.

uwagi:
Można posypać przed podaniem listkami świeżej kolendry. Estetyczniej krewetki będą wyglądały bez sosu, ale wtedy smak będzie o wiele uboższy...