Delikatna i kolorowa sałatka z kurczakiem.
składniki:
- ogórek
- garść pomidorków koktajlowych
- sałata lodowa
- 30 g żółtego sera
- pęczek szczypiorki i pietruszki
- 100 g obranych migdałów
- 75 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki octu
- 200 g filetu z piersi z kurczaka
- łyżka masła
przyrządzanie:
- Ogórek pokroić w plastry. Pomidory przekroić na pół. Sałatę porozrywać na małe kawałki.
- Ser drobno zetrzeć. Szczypiorek i natkę pietruszki opłukać i osuszyć, szczypiorek oraz pół pęczka pietruszki posiekać.
- Migdały uprażyć na zloty kolor na patelni bez tłuszczu. 2 Łyżki odłożyć resztę zmiksować z posiekanymi ziołami i olejem.
- Dodać ser, wymieszać. Sos doprawić solą pieprzem i octem, wymieszać z sałata, ogórkiem i pomidorami.
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Usmażyć na złoto na maśle. Doprawić, dodać do sałatki.
- Sałatkę doprawić, wymieszać, posypać pietruszką i migdałami.